RC Drag racer bouwen


Als je een rc drag racer wil bouwen zijn er een aantal mogelijkheden.

1. Het kopen van een speciaal voor dit doel gefabriceerd chassis;
2. Het aanpassen van een bestaande rc wagen;
3. Het met bestaande onderdelen bouwen van een dragster;
4. Het zelf helemaal custom bouwen van een dragracer.

In alle gevallen moet je het doel van de bouw voor ogen houden:

Een zo snel en licht mogelijke racer die alleen maar recht vooruit hoeft te gaan.

De belangrijkste zaken zijn hierbij:

Een zo laag mogelijk zwaartepunt;
Een goede stijfheid;
Stevige overbrenging van motor naar as;
Voldoende grip bewerkstelligen;
Zoveel mogelijk gewicht op de achterzijde.

Van minder belang zijn de navolgende zaken:

Stuurinrichting / stuurcapaciteit;

Rc Dragster kit kopen


Als je er voor kiest een speciaal voor drag racen gefabriceerd chassis en misschien ook een body te kopen hoef je in eerste instantie alleen maar een keuze te maken voor welk type drag racer je wilt kopen. De keuze in kant en klare rc drag racers is erg beperkt waardoor je al snel terecht komt bij een kit of los chassis. Er zijn kits en kant en klare modellen te vinden vanaf ongeveer € 80,- exclusief verzenden tot kits oplopend tot € 600,- en meer. Uiteraard zul je verschil in kwaliteit tegenkomen maar er zijn met een relatief goedkoop chassis best goede resultaten te behalen. Op onze pagina drag race merken kun je leveranciers van volledige rc dragster kit`s vinden en leveranciers van rc drag race onderdelen. Je zult wanneer je alleen een chassis koopt met een evt. body nog moeten nadenken over motorisering, snelheidsregelaar / esc, wielen met banden en in sommige gevallen een goede overbrenging. Uiteraard heb je ook een zender en ontvanger nodig maar die hoeft niet veel te kosten. Een eenvoudige 2 of 3 kanaals zender is voldoende. Kies bij voorkeur voor een 2,4ghz zender om storing te voorkomen.

Rc auto aanpassen voor drag racen


Bouw een rc dragster van een pan carWil je beginnen met een bestaande rc auto en die aanpassen voor drag racen kun je dit het beste doen met een wegracemodel en meer in het bijzonder een “pan car”. Het uitgangspunt van een wegracemodel rc auto heeft al veel eigenschappen van een dragster. Ze hebben een zeer laag zwaartepunt, zijn vaak al erg stijf en zijn al snel en licht. Met dit soort auto`s ben je al een heel eind als je andere wielen monteert, overbodige luxe verwijdert en de vertanding en motorisering aanpast. Wel zul je van de meeste moderne modellen het differentieel moeten verwijderen of vastzetten. Immers je hoeft er geen bochten meer mee te maken en tijdens een drag race wedstrijd wil je niet dat 1 wiel begint te spinnen waardoor je ineens in een bocht gaat rijden terwijl je alleen maar rechtdoor wilde. Wil je toch gebruik maken van bijvoorbeeld een buggy of truck zul je het zwaartepunt moeten verlagen, vering aanpassen (stugger maken) heb je in vrijwel alle gevallen een goede wheeliebar nodig.

Zoals hiervoor al genoemd zijn zg. “Pan cars” het meest geschikt om te gebruiken. Een pan car is eigenlijk een rc racewagen waarbij een minimale hoeveelheid onderdelen allemaal rechtstreeks op een meestal platte bodemplaat zijn bevestigd. Ook hebben de meeste pan cars zo niet alle, een starre achteras en wielen / velgen die hier gewoon omheen zijn geklemd met een “Hub”. De feitelijke wielen worden bevestigd op de hub. De meeste drag racers zijn, ook als het speciale dragster kits zijn gebaseerd op het pan car principe. Dit wordt ook wel het “Bolink principe” genoemd.

Met bestaande onderdelen een dragster bouwen


Het zal je niet verbazen dat als je met bestaande onderdelen een dragster wil gaan bouwen, je veel gebruik zal maken van pan car onderdelen. Immers wat is er makkelijker dan onderdelen gewoon rechtstreeks op een bodemplaat te schroeven. Gelukkig zijn de verschillende merken redelijk gestandaardiseerd. Zo zijn assen altijd 1/4e inch (6,35mm) en bestaan er van verschillende merken, diverse soorten “Hubs” om wielen en tandwielen aan een as te bevestigen. Houdt er daarbij rekening mee dat assen, lagers, wielbouten en dergelijke Amerikaanse maten zullen hebben.

Het custom bouwen van dragster


Als je helemaal custom wil gaan bouwen zul je enerzijds je fantasie de vrije loop moeten laten en anderzijds goed moeten letten op de verschillende manieren waarop gestandaardiseerde onderdelen er uit zien. Alleen in het geval je echt alles zelf kunt maken en in het bezit bent van de verschillende benodigde machines, om zelf alle essentiële onderdelen te maken, is dit een optie. Voordat je hieraan begint zul je moeten doornemen aan welke eisen de dragster die je wilt bouwen moet voldoen.

Begin met een bodemplaat van carbon (licht en sterk) of met een aluminium chassis. Houd vooral bij top fuel dragsters rekening met de buigzaamheid / stijfheid van de bodemplaat. Er kunnen afhankelijk van de motorplaatsing en overbrenging behoorlijk wat krachten vrij komen.
Go to the english version of rc dragrace.comRc drag race rss feed
Aangepast zoekenwww.OnderdelenWebShop24.nl