Grip in rc dragracenMaximale grip creŽren voor een rc dragster is 1 van de grootste problemen in het rc dragracen. Een snelle dragster weegt immers maar 1,2 kg en moet zoveel kracht op de dragstrip weten te krijgen dat hij binnen 2 seconden op topsnelheid is. Alleen als dit lukt zul je top tijden kunnen rijden.

Belangrijk voor een zo hoogmogelijke grip zijn o.a.

- Gewichtsverdeling
- Banden (type/materiaal)
- Bandenpreparatie
- Vleugels
- Ondergrond / dragstrip


GewichtsverdelingIn zijn algemeenheid moet grote zorg besteedt worden aan de opbouw van de dragster zelf. Om zo hoog mogelijke grip te creŽren moet tijdens de bouw al worden nagedacht. Er moet zoveel mogelijk gewicht op de achteras terecht komen en het zwaartepunt moet zo laag mogelijk gehouden worden om zoveel mogelijk stabiliteit te creŽren. Teveel gewicht op de achteras wordt vanzelf gecompenseerd door een eventuele wheelie bar. Een verhouding in gewichtsverdeling van 20 voor / 80 achter is helemaal niet vreemd.

BandenDe meeste rc dragracers geven de voorkeur aan foam banden van de zachtst mogelijke soort. De reden hiervoor is dat rubberbanden de meeste grip hebben als ze iets slippen terwijl er toch een grote druk op wordt uitgeoefend door het gewicht van de auto. Door deze slip ontstaat hitte die het rubber op het randje van smelten brengt. Foam banden hebben deze eigenschap niet. Als ze goed schoon zijn en netjes zijn afgedraaid zullen ze zonder meer een hogere grip hebben zonder slippen en smelten.

Banden preparerenOm foam banden nog meer grip te geven zijn er een aantal middelen op de markt. Het bekendste huis, tuin en keuken middel is WD40. Wanneer dit op de foam banden wordt gespoten zullen ze zeer goed ontvet en gereinigd worden en zal de structuur van het foam zo open als mogelijk zijn. Na circa 5 minuten laten intrekken kun je de banden afvegen en merk je direct dat ze veel stroever aanvoelen.
Om een idee te geven hoe plakkerig een drag strip kan worden met de juiste voorbereiding van drag strip en banden geven we onderstaand voorbeeld:

Grip creeren met traction compound

Hetzelfde is te bereiken met een aantal grip middelen die speciaal voor dit doel zijn gemaakt.
Voor een aantal middelen hebben we een link geplaatst op de pagina dragrace merken. Speciale middeltjes / tractievloeistoffen hebben naast de reinigende werking die de poriŽn opent de eigenschap om foambanden plakkerig te maken. Het nadeel is natuurlijk dat de baan schoon moet zijn.

Een aantal merken met namen van tractievloeistoffen zijn:VleugelsVleugels kunnen de grip behoorlijk verhogen als ze groot genoeg zijn, op de juiste plaats gemonteerd zijn en in de juiste hoek staan. Uiteraard hebben ze alleen maar een functie bij hogere snelheden. Een goede vleugel staat onder een hoek van circa 15 graden, is achter de as geplaatst op een schuine beugel. Onderstaande ďkindertekeningĒ geeft het principe weer en laat zien welke krachten waar gaan werken.

Vleugels op een dragster
De blauwe lijn geeft de rijwind aan die zowel de voor als achter vleugel raakt en hier kracht (rode lijnen) op uitoefend. De rijwind die de achtervleugel raakt zal de vleugel naar achter duwen maar ook naar beneden. De druk naar beneden is direct bruikbaar en zorgt voor betere grip. De druk naar achter werkt de auto tegen maar kan ook gedeeltelijk gebruikt worden. Door de vleugel op een schuine beugel te plaatsen wordt de achterwaardse kracht op het chassis overgebracht als een kracht die schuin naar onder drukt en zal proberen om met de as als scharnierpunt de neus op te tillen. Door het gewicht van het chassis voor de achteras zal er alleen maar meer gewicht op de achteras komen. De krachten op de vleugel aan de voorzijde maken het moeilijker het chassis op te tillen en dragen dus ook bij aan de druk op de achteras. Pas als de achtervleugel zijn werk zo goed doet dat er in combinatie met andere opwaardse krachten zoveel grip ontstaat dat de voorzijde opgetild wordt is het zinvol om een wheelie bar te plaatsen.

DragstripHet belangrijkste voor een goede grip is de dragstrip zelf. Iedere rc baanracer zal je kunnen vertellen dat vuil op de baan de grootste killer is voor een goede grip. Een schone dragstrip is dus een absolute must. Schoonvegen of blazen dus, alvorens er ook maar gedacht kan worden aan goed grip. Daarna prepareren door (minimaal) de eerste 10 meter te sprayen met suikerwater of limonade. Dit breng je het makkelijkst aan met een draagbare onkruidspuit. De onkruidspuit kan gevuld worden met suikerwater of goedkope limonade op basis van siroop.
Laat de vloeistof even opdrogen en spuit zo nodig nogmaals totdat het wegdek enigszins plakkerig is.

Go to the english version of rc dragrace.comRc drag race rss feed
Aangepast zoekenwww.OnderdelenWebShop24.nl