RC dragstrip aanleggen


LocatieHet aanleggen van een goede rc dragstrip kan een hele klus zijn. Voordat kan worden begonnen met het aanleggen van een (tijdelijke) strip moet natuurlijk eerst een geschikte locatie gevonden worden.

Het belangrijkste aan een goede locatie is het natuurlijk dat je niemand tot last bent en niemand jou zal lastigvallen. Vooral verkeershinder kan erg lastig zijn. Een relatief rustige omgeving is het beste startpunt. Om die reden zijn industrieterreinen vaak het meest geschikt. Ook grote parkeerterreinen die weinig of geen obstakels hebben en vooral geen goten en stoepranden kunnen prima voldoen. Soms kun je bij grotere bedrijven parkeerplaatsen vinden die `s avonds en in het weekeinde gewoon toegankelijk zijn en dan niet gebruikt worden. Een parkeerplaats op een industrieterrein zou bijvoorbeeld een ideale locatie kunnen zijn.

Tijdens een zoektocht naar een geschikte locatie kan het soms handig zijn om Google Earth en Streetview te gebruiken zodat je niet een eeuwigheid hoeft rond te rijden / zoeken naar een geschikte locatie.

Ondergrond rc dragstripAls je een goede locatie hebt gevonden let dan op de ondergrond. Dragracen werkt alleen op asfalt of beton. Liefst zo glad mogelijk, niet aflopend, hol of bol. Dit laatste maakt parkeerterreinen meer geschikt dan wegen. Wegen in Nederland / Europa zijn vaak bol aangelegd om overtollig water af te voeren richting goten langs de stoepranden. Ben je toch aangewezen op een stuk openbare weg houdt er dan rekening mee dat je het midden van de rc dragstrip ook in het midden van de weg houdt. Op die manier zullen twee deelnemers allebei rekening moeten houden met dezelfde afwijking naar de buitenzijde van de baan. Een extra handicap,.. maar goed soms is het niet anders.


Aanleggen van de strip / prepareren rc dragstripIn eerste instantie zul je misschien denken wat moet er dan aangelegd worden? Ik kan toch overal hard rechtdoor rijden? Dat klopt natuurlijk maar als je meer serieus wilt dragracen zul je wat voorbereidingen moeten treffen en de baan prepareren. Het belangrijkste is daarbij dat de dragstrip schoon moet zijn. Schoner dan dat je op het eerste oog kan zien. Er mogen geen kiezelsteentjes, zand of andere viezigheid op de baan liggen omdat je anders geen grip zult hebben of wellicht met je bodemplaat over een kiezelsteentje rijden en volledig je grip kwijt zijn. Zelfs het kleinste beetje zand of stof zal de grip ernstig verminderen.

Om een volledig schone baan te krijgen zit er niets anders op dan schoonvegen of blazen met een bladblazer. Daarna kan er eventueel nog een plakkerige vloeistof op de baan gespoten worden om de grip nog verder te vergroten. Dit kun je doen met sterk aangemaakte siroop, frisdrank of suikerwater. De makkelijkste manier om dit te doen is met een navulbare onkruidspuit. Je hoeft niet de hele baan te besproeien maar zult een hoop profijt hebben van de eerste 8 tot 10 meter na de startlijn. Immers hier zal de grip het grootst moeten zijn.Afmetingen rc dragrace striprc dragrstrip layout
De totale lengte van een dragrace strip zal ongeveer 80 meter bedragen en een minimale breedte hebben van 4,86m (bij twee rijbanen).
Je hebt 40,23 meter dragstrip nodig om je aan de regels te houden, minimaal 30 meter uitrolgebied en een voldoende ruime startzone en pre-stage zone. Uiteraard kun je voor testritten en oefenruns met minder startruimte genoegen nemen maar een uit- rijgebied is geen overbodige luxe.

Aan het einde van een uit-rijgebied kan met een stuk zijldoek of plastic een opvang gecreŽerd worden om doorschietende dragsters op te vangen.

Tijdmeting met een lichtboomWil je echt professioneel aan de slag met rc dragracen dan zullen er tijdmetingen moeten worden gedaan. De start en tijdmeting bij officiŽle wedstrijden wordt gedaan met een lichtboom (Pro tree) die bestaat uit 3 amber / gele lichten die aangeven dat binnen 0,5 seconden wordt gestart. Na 0,5 seconden lichten de groene lampen op en mag gereden worden. De rode lamp geeft een valse start aan. Bij het bracketracen ook wel index racen genoemd werkt de start anders. Hier zullen de 3 gele lampen 0,5 seconde na elkaar oplichten zodat er meer kan worden voorbereid op de start. Na de laatste gele lamp zal de groene lamp oplichten en mag gestart worden. Ook hier geeft de rode lamp een valse start aan. Het idee bij Bracketracen of index racen is dat voor de race een tijd wordt opgegeven. Er moet zo dicht mogelijk bij de opgegeven tijd gereden worden maar niet sneller. Rij je sneller dan heb je verloren. Op deze manier kunnen langzamere auto`s meerijden met snellere auto`s. Vaak start de tree zoveel later als de tijd van de snelste opgegeven auto korter is dan de langzaamste. Dus als de snelste deelnemer 1 seconde sneller kan dan de langzaamste zal de tree 1 seconde later op groen springen. Op die manier komen de auto`s theoretisch op het zelfde moment aan.

Go to the english version of rc dragrace.comRc drag race rss feed
Aangepast zoekenwww.OnderdelenWebShop24.nl