Lipo accu`s | Lithium Polymer cellen


Lipo accu`s of voluit Lithium Polymer cellen zijn er in allerlei vormen en maten en met zo mogelijk nog méér verschillende eigenschappen. Bij het dragracen zijn er eigenschappen die sommige lipo pack`s ideaal maken.

De navolgende eigenschappen gaan we nader bekijken:

1. Voltage;
2. Mah;
3. C-rate;
4. Discharge C-rate.


Voltage van een lipo accu


Lipo pakketten zijn opgebouwd uit losse lithium polymeer cellen. Per cel wordt 3,7 volt geleverd.Lipo accu`s zijn er in verschillende voltages. Van 3,7 Volt (1s) tot 37 Volt (10s). Bij het dragracen mag maximaal 11.1 volt gebruikt worden. Dat betekent dus maximaal 3s lipo`s.

De 3 cellen in een 3s lipo pack zitten in serie geschakeld (als kerstboomlampjes). Aan iedere verbinding van een plus en een min zit een balanceerdraad. Aan de uiteindelijke plus en de uiteindelijke min zit ook een balanceerdraad. De balanceerdraden komen samen in de balanceerstekker en zorgen er voor dat tijdens het laden iedere afzonderlijke cel gemeten kan worden. Hier vind je een schema


De minimale en maximale spanning per cel zijn van levensbelang voor lipo cellen. Tijdens het laden mogen individuele cellen niet overladen worden en tijdens gebruik mag geen van de cellen te diep ontladen worden. Maximaal vol bevat een lipo cel 4,2 volt. De ondergrens is een voltage van 3,1 volt.
Komt een lipo cel onder de 3,1 volt is het risico van beschadiging levensgroot. Om te diep ontladen van de lipo cellen tijden gebruik te voorkomen heeft een goede esc / regelaar altijd een power cut-off. De power cut-off, ook wel “lipo beveiliging genoemd”, kan meestal worden afgesteld. Met een programmeer kaart kan worden ingesteld bij welk minimale voltage de regelaar uit moet schakelen om de lipo cellen te beveiligen. Algemeen wordt aangenomen dat 3,1 Volt per cel het minimum is.Mah


Op alle lipo accu`s staat een getal dat gevolgd wordt door de afkorting Mah (milliampère per uur). Wanneer je bijvoorbeeld een 3000mah lipo pack hebt kun je hier maximaal 1 uur lang 3 ampère uit halen of 0,5 uur 6 ampère bij het opgegeven voltage. Hoe hoger het Mah getal hoe meer je er uit kunt halen en hoe langer je kunt rijden.


C-rate


Op vrijwel iedere lipo accu staat een C-rate vermeld. De C-rate geeft aan met hoeveel ampère een lipo pack mag worden geladen. Heb je een lipo pack van bijvoorbeeld 3000mah mag je bij 2C maximaal met 6 ampère laden.
Staat er geen C-rate op een lipo pack ga er dan vanuit dat je met maximaal 1C mag laden. Bij het laden met 1C kan er bij een gezonde accu niets mis gaan. Wil je toch sneller laden zul je met meer ampere moeten laden. Dit kan alleen als de lader voldoende capaciteit heeft.


Discharge C-rate


Lipo accu`s Discharge c-rate grafiekDischarge C-rate slaat op de hoeveelheid ampères die korte tijd maximaal gegeven kunnen worden door de totale lipo pack. Waar we bij de uitleg van mah al hebben gezien dat je kunt spelen met verbruik en levensduur zit daar wel een maximum aan.
De C-rate van een lipo geeft aan waar dat maximum ligt. 25C discharge betekend dat er maximaal 25x het maximale mah getal gebruikt kan worden voor een duur van 5 seconden.
Een 3000mah 25C discharge lipo kan dus voor 5 seconden 25x3 ampère = 75 ampère leveren.
Het discharge percentage is daarom van groot belang voor het dragracen. Een dragrace wedstrijd duurt minder dan 5 seconden dus het maximale vermogen om te ontladen kan de hele race beschikbaar zijn.

Wanneer bij de accu keuze rekening gehouden wordt met al de bovenstaande eigenschappen is een combinatie van accupack, snelheidsregelaar / esc en motor te creëren die exact op elkaar is afgestemd. De Discharge C-rate is dus van cruciaal belang voor goede prestaties van de gehele setup. Sterker nog dit is het begin van een goed presterende setup.


Go to the english version of rc dragrace.comRc drag race rss feed
Aangepast zoekenwww.OnderdelenWebShop24.nl