RC dragster chassis


Als je er voor kiest om een eigen chassis te bouwen voor je dragster dien je rekening te houden met een aantal belangrijke zaken.
Gewicht van een Rc dragster chassis


Het gewicht van het chassis van je dragster zal natuurlijk invloed hebben op de prestaties.
Zo licht mogelijk bouwen is dus 1 van de prioriteiten. Bouw echter wel stevig. Het is beter stevig te bouwen en iets zwaarder uit te komen dan te licht te bouwen en bij het minste of geringste gebreken te krijgen.Carbonvezelplaat


Bij een chassis gemaakt uit carbon zal gewicht geen probleem zijn. Carbonvezelplaat is van zichzelf erg licht en stijf. Dit maakt het ideaal voor een chassis / bodemplaat. Vrijwel alle moderne rc drags hebben een carbon chassis. Uiteraard mag je zoveel carbon uit een plaat verwijderen als je wilt maar begin hier niet direct mee. Kijk eerst hoe je uit komt als alle onderdelen gemonteerd zijn en beoordeel of je voldoende stijfheid hebt. Carbon is dan wel stijf van zichzelf maar langere stukken zullen toch buigzaam zijn.Aluminium


Bij een chassis van aluminium zul je snel merken dat aluminium bij overmatig gebruik toch duidelijk zwaarder is dan carbon. Om die reden wordt in de meeste gevallen zoveel mogelijk aluminium verwijderd om gewicht te besparen. Aluminium zal bij voldoende lengte buigzaamheid vertonen maar is duidelijk minder veerkrachtig dan carbon. Eenmaal verbogen kun je het materiaal wel weggooien want rechtbuigen is geen optie.


Stijfheid van een chassis


Stijfheid in een dragster chassis kun je bereiken door een combinatie van carbonvezelplaat en aluminium te gebruiken, hoekprofielen te gebruiken of door trekstangen te gebruiken.
Als je een aantal verschillende door fabrikanten verkochte chassis bekijkt zul je zien dat het er om gaat dat de profielen haaks op de bodemplaat staan. Dit kan in het midden zijn of aan de zijkanten. In het midden geplaatst heb je soms aan 1 profiel genoeg en bespaar je gewicht maar moet je overige onderdelen (accu, ontvanger, servo) soms gaan verdelen over de linker en de rechterzijde.
De optie aan de zijkanten van het chassis geven meer vrijheid maar resulteren in meer materiaal. Een laatste optie is om een zg. “Dubbel dek” te creëren zodat je misschien het beste van beiden kan bereiken. Het bevestigen van een “trekstang” kan in sommige gevallen een oplossing zijn om meerdere problemen ineens op te lossen.
Zowel met een trekstang als met een dubbeldek constructie vang je het probleem van doorhangen / buigen en gewenste stijfheid op. Een tweede voordeel van deze twee constructies is dat je de krachten die de “motormount” op het chassis uitoefent beter verdeelt over het chassis. Je zult met deze constructie niet snel teveel kracht op de verbinding tussen bodemplaat en motormount zetten.


Mogelijkheid voor het monteren van onderdelen op een chassis


Of je nu hebt gekozen voor een carbonvezel chassis of een aluminium chassis of toch een combinatie van beiden, er zullen verschillende onderdelen moeten worden bevestigd. Afhankelijk van het onderdeel kunnen er behoorlijke krachten vrij komen tijdens de explosie van het optrekken. Onderdelen die echt onderdeel uitmaken van het chassis, zoals onderdelen die de stijfheid verhogen, trekstangen, motormount e.d. moeten eigenlijk gewoon met bouten vast gezet worden. Als het even kan dwars door het chassis heen. In aluminium kun je relatief makkelijk en precies boren en tappen. Carbon laat zich makkelijk bewerken met ijzergereedschap. Zet onderdelen dus dwars door een evt. carbonvezelplaat vast met boutjes die al dan niet eindigen in het onderdeel dat vast gezet moet worden. Probeer geen onderdelen te lijmen of plakken. Gebruik boutjes die kunnen worden verzonken in de bodemplaat zodat je de bodemvrijheid die er is niet aantast en de onderkant mooi glad blijft.


Rail chassis


Een andere mogelijkheid om een licht en stevig chassis te bouwen is een zg. “rail chassis”. Hierbij worden twee platen carbon verticaal naast elkaar geplaatst en verbonden met aluminium verbindingen. Doorbuigen is bij deze constructie onmogelijk omdat het carbon niet in horizontale richting kan buigen. De stijfheid wordt bereikt door de aluminium verbindingen. Het enige probleem dat nog voor kan komen is torsie. Montage van onderdelen gebeurt bij een rail chassis ook door de verschillende onderdelen dwars door het carbon vast te schroeven. Op onderstaand voorbeeld van een A51 EVO Sidewinder chassis (pro mod uitvoering) Kun je zien wat hiermee bedoeld wordt.

Pro stock rc dragster rail chassis

Torsie


Met torsie krachten krijg je alleen maar te maken als je de motor in de lengterichting van het chassis plaatst of als je er voor kiest een aandrijving te gebruiken met een differentieel.


Bij een in de lengterichting geplaatste motor zal het motorhuis (de motor als geheel) willen gaan draaien omdat er weerstand is vanwege de aan te drijven as. Deze torsie krachten zorgen er voor dat het chassis (bij onvoldoende stijfheid) aan 1 zijde wordt opgetild wat op zijn beurt er weer voor zorgt dat je een scheef trekkende auto krijgt. De oplossing kan gevonden worden in het plaatsen van zowel motor als overbrenging in 1 torsievrij huis. Dit is een dure en veel materiaal vragende oplossing. Je maakt het jezelf dus veel makkelijker als je de motor dwars op het chassis plaatst.

Bij het gebruik van een differentieel kan het ook gebeuren dat er torsie ontstaat in het chassis. In dit geval heeft dit niets te maken met de plaatsing van de motor maar met de opwaartse kracht die de wielen op het chassis hebben. Wanneer het differentieel doet waar het voor gemaakt is en niet geblokkeerd is kan het voorkomen dat 1 van de aangedreven wielen geen of juist meer grip heeft dan het andere. Op dat moment zal die zijde van het chassis meer omhoog geduwd worden dan de andere zijde en zodoende een ongewenste kromming veroorzaken in het chassis. Ook dit kan tot gevolg hebben dat er een scheeftrekkende auto ontstaat. Dit effect wordt versterkt doordat het wiel met de meeste grip ook harder in voorwaartse richting duwt.Go to the english version of rc dragrace.comRc drag race rss feed
Aangepast zoekenwww.OnderdelenWebShop24.nl